Geel chromateren - geel verzinken

Dr. Galva®
2023-06-18 10:49:00 / Blogberichten / Commentaren 0


Je hebt vast wel eens de geel iriserende schroeven gezien die vaak op auto's te vinden waren? Deze werden eerst gegalvaniseerd (zilverlaag) en kregen daarna de bekende gele chromaatlaag. Deze coatings zijn tegenwoordig echter verboden omdat voor de productie ervan chroom-VI nodig was, dat echter ook de natuur vervuilt in de loop der tijd en bovendien zeer giftige effecten heeft voor mensen omdat het chroom-VI ook oplost uit de coating.

In de loop der tijd is er veel onderzoek gedaan naar het maken van een chroom-VI-vrije gele iriserende coating. Ondertussen is het mogelijk om een gelige laag te maken van oplossingen op basis van chroom III, maar deze zijn niet zo dik als de originele die gemaakt zijn van chroom VI. Deze zijn ook visueel gelig, maar niet zo geel en niet zo iriserend als oorspronkelijk. De corrosiebescherming haalt nog niet de oude waarden, maar komt aardig in de buurt.


Helaas is het niet zo eenvoudig

Het moet ook eerlijk gezegd worden: in een hobbykelder kun je nauwelijks geel verzinken (geel chromateren) van hoge kwaliteit krijgen. Maar we werken ook aan een oplossing om geel chromateren van hoge kwaliteit te produceren, maar we hebben nog geen hoogwaardig resultaat kunnen bereiken.


Welk alternatief is er?

Door deze ontwikkeling gebruikt de auto-industrie tegenwoordig zink-nikkel coatings, die door de beschermende combinatie een zeer goede bescherming bieden. Zink-nikkel wordt hier vooral gebruikt voor onderdelen met een hoog risico op corrosie.

Als je meer wilt weten over zink-nikkel, kun je er hier meer over lezen: Zink-nikkel


Nieuws